En bok blir till

Jag vet ingenting, minst av allt hur jag ska skriva en bok

Publicerad 2016-07-04 18:50:00 i Skrivande, Story,

 

Just nu känns det precis så, som när karaktären Ygritte spänner ögonen i pojkvännen och iskallt väser ”You know nothing, Jon Snow” i serien game of Thrones.

När en under i princip hela sitt liv fått bekräftelse för en sak, så är det ju lätt att börja tro att en är lite begåvad på det planet. Det var visst bara halva sanningen. För det där med att jag kan skriva, det är förvisso sant, och nog kan fler än jag själv se att jag dessutom gör det bättre än en hel del andra. Mitt stora misstag var att tro, att bara för att jag har orden så har jag förmågan att sätta samman en historia med tillräckligt djup, skapa karaktärer värda att känna för och slutföra ett projekt som skulle kunna pågå en livstid.

Mitt första manus lät jag komma till mig. Jag började i en ände och nystade i historien varje gång jag satte mig framför datorn (på disciplinerat förbestämda tider och med mängdmål per vecka) tills historien var färdig. Det var fint och spännande, men kanske också anledningen till att inget förlag ville ge ut den. Trots att manuset var full av fina ord och formuleringar så hade jag inte tänkt det minsta på alla de teoretiska aspekter som också bör appliceras på en roman. Jag som kan rabbla den klassiska dramaturgin i sömnen hade i det här fallet inte skänkt det så mycket som en tanke, och när jag läste på om hur jag ska bygga karaktärer (tack tidningen Skriva) så trillade det ner polletter så hela huvudet skramlade.

Och så blev det ytterligare en klottersida i blocket, med Madeleines längtan, drivkrafter och hemligheter. Jag är inte alls redo för att skriva en bok, men jag ska göra det ändå. Det känns högst tveksamt om det kommer att bli klart till årsskiftet, men det kommer definitivt bli bättre än om jag upprepat min förra metod. För det var visst någon som sa att om du vill få ett annat resultat måste du också göra något annorlunda.

Om

Min profilbild

Szofia

2014 skrev jag mitt första manus till en roman, tyvärr blev det enhälligt refuserat. Men skam den som ger sig! Den här bloggen handlar således om vägen till manus nummer två, och kommer troligtvis inkludera såväl inspiration och författardrömmar som prokrastinering och skrivkramp.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela